Pražírna kávy

V únoru 2019 jsme spustili nový projekt pracovně-terapeutického zaměstnávání našich klientů v TK Sejřek – pražírnu kávy. Pražená káva nám provoněla část našeho jižního křídla a my Vám tak můžeme nabídnout několik druhů čerstvě pražené kávy. Pokuď by jste měli chuť naši kávu ochutnat, tak je možné ji koupit buď přímo v naší komunitě, na správě Kolpingova díla ve Žďáru nad Sázavou, nebo na internetových stránkách:

V současnosti pražíme tyto kávy:

Brasil Santos NY 2, Screen 17/18 ss, fine cup, 100% Arabika

Země původu: Brazílie

Velmi oblíbená káva s nízkou kyselostí a příjemnou chutí oříšků a čokolády.

Brazílie je svou plantážní plochou 2,3 milionu ha největším a taky nejdůležitějším pěstitelem kávy. Nejznámější brazilskou kávou je Santos, název si získala podle hlavního přístavu Santos, ze kterého se káva vyváží do celého světa. Pro své plné „tělo“, hutnou cremu a nasládlou chuť s minimální stopou hořkosti je ideální druhem pro přípravu kávových směsí. Kávové boby jsou zpracovávány suchou cestou. Brasilia Santos je klenotem brazilských káva, velmi oblíbená pro přípravu espressa

India Monsooned Malabar AA Aspinwall, 100% Arabika

Země původu: Indie,  Region: Chickmagalur

Charakteristická výrazným tělem s nízkou kyselinkou a jemnými pikantními tóny. V chuti se někdy mohou objevit náznaky koření a jemné zemitosti. Monsooned Malabar je název jedinečného procesu zpracování kávy. Sklizená kávová zrna jsou vystavena monzumovému dešti po dobu tří až čtyř měsíců! Zrna potupně bobtnají a ztrácí svoji kyselost, což se projevuje na lehké chuti, rovnováze s téměř neutrálním pH. Tato káva má ochranu geografického původu podle zákona „India’s Geographical Indications of Goods Act“ což ji činí jedinečnou a nezaměnitelnou.

Columbia Supremo Screen 18 EP Huila, 100% Arabika

Země původu: Kolumbie

Káva plného těla, s výraznou chutí i aroma, s tóny karamelu a citrusů. Kolumbijská káva určená k vývozu je klasifikována podle velikosti zrna ve třech kategoriích od Supremo přes Excelso , po UGO (unusual good quality). Kolumbijská káva má bohaté, zakulacené a vyvážené aroma s příjemně sladkými tóny ořechů, silné tělo a kyselost, která je patrná a přesto rafinovaná. V dochuti pak můžete cítit lehký dotek karamelu a smetany. Řadíme ji mezi středně silné kávy, výsledný šálek je sladko – kyselý a vyvážený. Je velmi aromatická.

Rwanda A, Screen 15UP, FW, Muramba washed, 100% Arabika

Země původu: Rwandská republika

Rwandská republika produkuje kávu od počátku 20. století. I přes její bouřlivou historii dnes tato země produkuje velice kvalitní arabiku – má pro její pěstování skvělé předpoklady. Rwanda se nikdy nebude řadit mezi velké exportéry kávy, rozhodla se proto vsadit na kvalitu. Výška okolo 1500 metrů nad mořem a půda bohatá na živiny jí dávají charakteristickou, plnou, velice rozmanitou, postupně se rozvíjející chuť. Velmi pěkné je i aroma – příjemně sladké, květinově či ovocně svěží.

Salvador finca Los Naranjos SHG EP, 100% Arabika

Země původu Salvador, Region: Juayua, Sonsonate

K hlavním pěstitelským oblastem Salvadoru patří kraje Santa Ana, San Salvador a Ahuachapán, kde se pěstuje na lávových polích, která kávě dávají jedinečnou chuť. Nejen proto je na trhu s arabikami vysoce ceněna.
Chuť salvadorské kávy je jemná, dobře vyvážená, se středním tělem, a náznakem sladkosti. Nejlepšímu druhu této kávy se říká „přísně vysoce pěstovaná“ (Strictly High Grown-SHG).
Většina salvadorské kávy je pěstována ve větším či menším stínu a poté zpracována mokrým procesem.

Peru SHB EP Gr. 1 Amazonas Organic, Fair trade, 100% Arabika

Země původu: Peru,  Region: Amazonas – Lonya Grande

Zrnka pochází z Peru, oblasti Amazonas, v okrese Lonya Grande. Na farmách družstva CECAFE se pěstují takové odrůdy jako Bourbon, Catimor, Caturra, Geisha, Marsellesa, Parainema a Typica. Plantáže se nacházejí mezi 1200 a 2100 metry nad mořem. CECAFE (Cooperativa Agraria Ecológica de Lonya Grande) bylo založeno v roce 2006 80 producenty v Lonya Grande v peruánské oblasti Amazonas.

Díky šetrnému zpracování (mokrá metoda) a střednímu pražení si tato káva zachovává výjimečnou chuť. Můžete se těšit na lehké ovocné a oříškové tóny s jemnou kyselostí.

Ceník:

• Patrik Folíř
  • +420 773 616 719
  • folir@kolping.cz
  • Kolpingovo dílo ČR z.s.
  • náměstí Republiky 286/22
  • 591 01 Žďár nad Sázavou
  • Tel.: 566 585 010
  • Email: kolping@kolping.cz

Provozovatelem je Kolpingovo dílo České republiky

GDPR

"Otevíráme srdce a podáváme lidem pomocnou ruku, aby uměli být sami sebou a našli si své místo v rodině i ve společnosti."
Terapeutická komunita Sejřek
M: +420 608 816 719